Näin käy­tät kas­vo­mas­kia oikein

Soite suosittelee yli 15-vuotiaita käyttämään joko kertakäyttöistä ns. kirurgista maskia tai kangasmaskia sellaisissa tilanteissa, missä 1-2 metrin turvaväliä ei voida pitää: esim. julkisessa liikenteessä.

Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskit itse. Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille asukkaille, jotka eivät pysty maskeja hankkimaan. Soiten sosiaalipalvelut jakavat kasvomaskeja vähävaraisille.

Kas­vo­mas­kin puke­mi­nen:

  1. Pese tai desinfioi kädet ennen kasvomaskin käsittelyä.
  2. Tartu kasvomaskiin korvalenkeistä ja vedä kasvomaskin korvalenkit kasvojen molemmilta puolilta korvien taakse.  Maskin ulkopinnalla olevien laskosten kuuluu osoittaa alaspäin. Älä koske suojaosaan!  
  3. Paina kasvomaskia nenävarren kohdalta. Eli muotoile maskin ylälaidassa oleva nenävahvike painamalla sitä nenävarren kohdalta niin, että maski istuu mahdollisimman tiiviisti, nenän muotoja myötäillen.
  4. Vedä toisella kädellä kasvomaskin alalaita leuan alle. Älä koskettele kasvomaskia enää tämän jälkeen! Kasvomaskia voi käyttää siihen saakka, kunnes se kostuu tai 1-2 tuntia.

Kas­vo­mas­kin rii­su­mi­nen:

  1. Pese tai desinfioi kädet ennen kasvomaskin käsittelyä.
  2. Poista kasvomaski puhdistetuin käsin tarttumalla korvalenkkeihin. Älä koske suojaosaan!  
  3. Laita kertakäyttöinen maski muovipussiin ja siinä roskikseen tai kangasmaski suoraan pesu-koneeseen. Kangasmaski tulee pestä 90-asteessa.
  4. Pese tai desinfioi kädet kasvomaskin poiston jälkeen.

Soiten kasvomaskiohje pdf-tiedostona

Mil­loin kas­vo­mas­kia tuli­si käyt­tää?

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille:

Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

THL:n ohjeita kasvomaskista:
Video: Näin käytät kasvomaskia oikein (THL)
Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)

koronavilkku-banneri-mobiili

Sosiaalinen media