Ofta förekommande frågor om coronavaccinationerna
Har uppdaterats 17.3.2021
Nedan har samlats ofta förekommande frågor om coronavaccinationer och ordnandet av vaccinationer i Soites område. Frågorna besvarades av Soites infektionsöverläkare, chefsöverläkare och mottagningstjänsternas serviceområdeschef. Dessutom har Institutet för hälsa och välfärd THL använts som källa.
Vänligen beakta att situationen förändras snabbt. Många praktiska frågor löses allt eftersom vacciner anländer och våren framskrider. Innehållet på sidan uppdateras när situationen förändras.
På vilka grunder har vaccinationsordningen fastställts i Soite?
Soite följer Finlands coronavaccinationsstrategi (på finska). Befolkningen vaccineras i samma ordning i hela Finland.
Målet med coronavaccinationerna i Finland är i första hand att förhindra den sjukdomsbörda, dvs. allvarliga sjukdomsfall, förtidiga dödsfall och förlorade levnadsår som orsakas av coronaviruset samt upprätthålla hälso- och sjukvårdens bärkraft.
Hur fastställs åldersgränsen för vaccinationer: enligt födelseåret eller enligt födelsedagen?
Om du fyllt t.ex. 70 år har du rätt till vaccination, dvs. det är födelsedagen som avgör, inte födelseåret. Soite handlar enligt THL:s riktlinje i fråga om detta.
Kan jag på något sätt tidigarelägga min vaccinationstur?
Man kan inte gå före eller tränga sig före i vaccinationskön. Reglerna är riksomfattande och desamma för alla.
Nu behövs tålamod — allas tur kommer tids nog. Det viktigaste är att vaccinationerna framskrider och att vi kommer närmare flockimmunitet.
Vilket coronavirusvaccin använder Soite?
Soite vaccinerar enligt Finlands coronavaccinstrategi: under 70 år gamla personer vaccineras med AstraZenecas vaccin och över 70 år gamla med Pfizer-BioNTechs och Modernas vacciner.
Varför hoppade man över 70–74 år gamla personer nu när över 75 år gamla personer samt 16–69 år gamla personer som hör till riskgrupp 1 vaccineras?
Ordningen i den nationella coronavaccinstrategin baserar sig på ålder. Under 70 år gamla och över 70 år gamla personer vaccineras likväl i nuläget med olika vacciner. AstraZenecas adenovirusvektorvaccin ges bara 18–69 år gamla personer och Pfizer-BioNTechs och Modernas mRNA-vacciner ges endast personer som fyllt 70 och 16–18 år gamla personer som hör till en riskgrupp. Det är därför möjligt att ordna vaccinationer omlott.
Uppdatering 16.3.2021: Vaccinationer för 70–74 år gamla personer har inletts i Soites område.
Varför har telefon- och nätbokningen fungerat långsamt de första vaccinationsveckorna? Varför har inte mera resurser anvisats till telefonarbetet?
Antalet personer som svarar i telefon har utökats, men under sportlovsveckan (vecka 9) var antalet lite mindre än normalt. Tisdag 2.3 besvarades 700 samtal och antalet vaccinationstider som delades ut var klart större.
Det är bra att beakta att också den övriga verksamheten inom hälso- och sjukvården och socialservicen fortsätter som normalt trots coronaviruset. Alla resurser kan inte sättas på coronaarbetet. Ett så stort antal anställda som möjligt har anvisats till coronaarbetet.
Antalet personer som tagit kontakt via den elektroniska tidsbokningen har överraskat också experterna på programvaran. Den elektroniska tidsbokningen har tidvis varit nere på grund av överbelastning, men den utvecklas hela tiden.
Om tidsbokningen stockar sig på grund av antalet personer som tagit kontakt, betyder det att vaccinationstider inte kan bokas och att en del av vaccinerna inte används?
Vaccintider delas ut så länge lediga tider finns kvar. Stockningen i telefonbokningen eller den elektroniska tidsbokningen leder inte till att vaccinationerna framskrider långsammare. Alla doser används alltid. I Soite har noll doser gått i spillo.
Via tidsbokningen tar vi klienter till en s.k. kölista. Om någon inte kan komma och vaccinera sig t.ex. på grund av sjukdom, ringer vi en person på kölistan och erbjuder vaccination. Detta är ett sätt att förebygga svinn.
Varför ringer Soite inte alla invånare i Soites område och kommer personligen överens om en vaccinationstid?
Enbart antalet över 70 år gamla personer är över 12 500 i Soites område. Det skulle ta väldigt mycket tid att ringa dem alla och komma personligen överens om en vacciantionstid.
Man försökte ringa vissa specialgrupper som hör till riskgrupp 1 och som är i regelbunden kontakt med Soite. Detta konstaterades likväl vara ett långsamt tillvägagångssätt eftersom var tredje eller var fjärde person inte svarade när man försökte tre gånger.
Invånare i Soites område kontaktas ändå i viss mån också per telefon. Till exempel 16–17 år gamla personer som hör till riskgrupp 1 kontaktas av Soites enhet för barn och ungdomar för att komma överens om en vaccinationstid. Detta är möjligt eftersom gruppen är mycket liten.
Från och med vecka 10 börjar vi dessutom ringa alla över 80 gamla personer som inte ännu blivit vaccinerade.
Varför kan man inte ringa alla invånare åtminstone i de minsta kommunerna i Soites område?
Tidsbokningen för coronavirusvaccinationer ordnas likvärdigt i hela Soites område.
Varför ges vaccinationer endast vid några vaccinationsställen? Kunde inte vaccinationer ges också i Soites lokaler i de minsta kommunerna? Vid sidan om den övriga verksamheten?
Förvaringen, transporten och beredningen av vacciner är noggrant reglerad. När det djupfrysta vaccinet (Pfizer) görs redo att användas krävs en viss kedja av åtgärder. Genom åtgärderna ser man till att vaccinet är verkningsfullt. Soite vill inte äventyra en enda vaccindos. Därför har man centraliserat coronavaccinationerna till några vaccinationsställen.
Jag är inte säker på om jag vågar låta vaccinera mig när det är min tur. Är det tryggt?
Läkemedelsmyndigheterna beviljar försäljningstillstånd endast för vacciner som enligt forskning konstaterats vara både effektiva och säkra. Myndigheterna övervakar vaccinsäkerheten och vaccinets effektivitet också efter att ett vaccin tagits i bruk.
Coronavirusvacciner bedöms enligt samma kvalitets- och säkerhetskriterier och kriterier för verkningsfullhet som andra mediciner. Trots att ett coronavirusvaccin kommit snabbt ut på marknaden har det gått igenom samma undersökningsfaser som andra vacciner. Man kan lita på vaccinet.
Tiotusentals frivilliga försökspersoner i Europa och ute i världen har deltagit i undersökningarna av de coronavacciner som nu tagits i bruk.
Alla vacciner kan ge biverkningar. De flesta vaccinbiverkningar är lindriga och övergående, såsom rodnad vid injektionsstället, feber eller muskel- och huvudvärk. Det är ändå tryggt att låta vaccinera sig.