Coronavirusvaccinerna
Sidan har uppdaterats 11.5.2022
Vaccinationerna sker i Soite enligt Finlands coronavaccinationsstrategi (på finska) och enligt riktlinjer från Institutet för hälsa och välfärd THL. Coronavaccinationerna är avgiftsfria.
Coronavaccinationerna av befolkningen är nu i gång på följande sätt i Soites område:
Coronavaccinationerna är i gång för alla över 5 år gamla invånare i Soites område.
- Den andra vaccindosen kan tas om det gått minst sex veckor sedan den första vaccindosen.
- Alla som fyllt 60 år och personer som fyllt 18 år och hör till en medicinsk riskgrupp (1 och 2) kan få sin tredje dos om det gått minst tre månader sedan den andra vaccinationen.
- Alla 18-59-åringar kan få sin tredje dos om det gått minst fyra månader sedan den andra vaccinationen.
- En tredje vaccindos ges personer som fyllt 12 år och som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar om det gått minst två månader sedan den andra dosen.
- En tredje vaccindos ges till 12–17-åringar som hör till en riskgrupp om det gått minst sex månader sedan den andra dosen. En tredje dos kan även ges till andra 12–17-åringar om det är behövligt av andra än medicinska orsaker, till exempel inför en resa.
- En fjärde vaccindos ges personer som fyllt 12 år och som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar om det gått minst tre månader sedan den tredje dosen.
- En fjärde vaccindos ges personer som fyllt 80 år och har ett kraftigt nedsatt och äldre personer som bor på vårdhem om det gått minst tre månader sedan den tredje dosen.
- En fjärde vaccindos erbjuds också de äldre personer som omfattas av organiserad hemvård eller närståendevård och andra äldre vars hälsa och funktionsförmåga är försvagad på motsvarande sätt.
- För 5-11-åriga barn ordnas coronavaccinationer enligt tidsbokning vid Soites vaccinationscentraler. Tid bokas elektroniskt via Soites Egenvårdstjänst: https://soite.terveytesi.fi. Vid vaccination av 5-11-åriga barn krävs samtycke av båda föräldrarna. Mer information längre ner på sidan.
Tyngdpunkten i fråga om vaccinationer ligger i tidsbokningsfria walk-in-dagar. Under walk-in-dagar kan man komma till vaccination när det passar en bäst. Du kan också boka tid till vaccination per telefon eller på webben.
OBS: För 5–11-åringar ska tid för vaccination bokas på förhand enligt de ovannämnda instruktionerna.
I samband med coronavirusvaccination kan du också ta ett influensavaccin. Influensavacciner är fortfarande tillgängliga.

Länk: Soites coronavaccinationsmätare
Tidsbokningsfria walk-in-vaccinationsdagar
Soite ordnar vaccinationsdagar utan tidsbokning. Under dessa kan man komma till coronavirusvaccination när det passar en bäst. Under walk-in-dagar ges både första, andra, tredje och fjärde vaccindoserna.
I enlighet med THL:s riktlinje rekommenderas det att en mRNA-vaccinationsserie (Pfizer och Moderna) i första hand genomförs med samma vaccinprodukt. Om du vill tidigarelägga din tredje vaccindos i samband med en walk-in-dag, kontrollera om samma vaccin är tillgänglig dagen i fråga. På listan över walk-in-dagar finns uppgifter om vilka vacciner som är tillgängliga under dagarna. Vi eftersträvar att i så omfattande grad som möjligt erbjuda båda vaccinerna, men mRNA-vaccin kan även användas i kombination med varandra.
Det finns en begränsad mängd Novavax vaccin tillgängligt och endast med tidsbokning. Tidsbokning per telefon på numret 06 828 7488. Telefontid mån-tors kl. 9–15.
Följande vaccinationsdagar ordnas:
Vecka 19
- 9.5 kl. 9-19.30 Karleby vaccinationscentral (Karlebygatan 7). Vacciner: Pfizer och Moderna.
- 10.5 kl. 13-15 Terjärv hälsostation (Hörbyvägen 8). Vaccinet: Pfizer.
- 11.5 kl. 9-19.30 Karleby vaccinationscentral (Karlebygatan 7). Vacciner: Pfizer och Moderna.
- 11.5 kl. 10.15-16.20 Perho ådals vaccinationscentral (Kirkkotanhua 1, Vetil). Vaccinet: Pfizer.
- 12.5 kl. 8.30-15.30 Kannus församlingshus (seurakuntatalo) (Valtakatu 20). Vacciner: Pfizer och Moderna.
- 12.5 kl. 9-15.30 Karleby vaccinationscentral (Karlebygatan 7). Vacciner: Pfizer och Moderna.
- 12.5 kl. 12-14.45 Perho hälsostation (Vanhainkodintie 20). Vaccinet: Pfizer.
- 13.5 kl. 8.30-15 Toholampi församlingshem (Lampintie 7). Vacciner: Pfizer och Moderna.
Vecka 20
- 16.5 kl. 9-19.30 Karleby vaccinationscentral (Kaarlelankatu 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
- 17.5 kl. 9-15.30 Karleby vaccinationscentral (Kaarlelankatu 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
- 18.5 kl. 9-19.30 Karleby vaccinationscentral (Kaarlelankatu 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
- 18.5 kl. 10.15-16.20 Perhonjokidalens vaccinationscenter (Kirkkotanhua 1, Vetil). Vaccin: Pfizer
- 19.5 kl. 8.30-15.30 Kannus församlingscenter (Valtakatu 20). Vaccin: Pfizer och Moderna
- 19.5 kl. 9-15.30 Karleby vaccinationscentral (Kaarlelankatu 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
Vecka 21
- 23.5 kl. 9-19.30 Karleby vaccinationscentral (Kaarlelankatu 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
- 24.5 kl. 9-15.30 Karleby vaccinationscentral (Kaarlelankatu 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
- 24.5 kl. 13-15 Kronoby hälsostation (Säbråvägen 1). Vaccin: Pfizer
- 25.5 kl. 9-19.30 Karleby vaccinationscentral (Kaarlelankatu 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
- 25.5 kl. 10.15-16.20 Perhonjokidalens vaccinationscenter (Kirkkotanhua 1, Vetil). Vaccin: Pfizer
- 27.5 kl. 8.30-15 Toholampi församlingshem (Lampintie 7). Vaccin: Pfizer och Moderna
Tidsbokning för coronavirusvaccinationer
Du kan också boka tid till vaccination per telefon eller på webben.
- den elektroniska tidsbokningen i Egenvårdstjänsten på webben https://soite.terveytesi.fi är öppen 24/7.
- Logga in dig i Egenvårdstjänsten med dina egna bankkoder (eller någon annan säker identifiering) så kan du boka tid åt dig själv.
- De dagar som har lediga tider är märkta med grönt i webbkalendern.
- Man kan beställa tid åt en annan person ifall man ingått ett avtal om att uträtta ärenden å en annan persons vägnar. Läs mera: https://www.soite.fi/sv?page_id=toisen_puolesta_asiointi
- Tidsbokning per telefon 06 828 7488. Telefontid mån-tors kl. 9–15 och fre kl. 9-14. Tiden kan bokas också via den egna hälsocentralen.
Den elektroniska tidsbokningen sker smidigare och vi rekommenderar att tid bokas elektroniskt om möjligt.
Annan information om tidsbokning
Tid kan bokas elektroniskt i Egenvårdstjänsten om du har de koder som krävs för elektronisk identifiering (nätbankskoder eller ett mobilcertifikat). Om elektronisk identifiering inte är möjlig, ska tid bokas per telefon.
Om en närståendevårdare eller make/maka som bor i samma hushåll vaccineras samtidigt, ska tidsbeställningen göras per telefon för båda personerna.
Vi ber närstående se till att äldre släktingar får en vaccinationstid och kan komma till vaccinationsstället.
Det går även att få en vaccinationstid förlagd till en kväll eller ett veckoslut och du kan välja till vilket vaccinationsställe du bokar din tid. I det elektroniska tidsbokningssystemet ser du vid vilka verksamhetsställen vaccinationstider finns tillgängliga. Vaccinationstider öppnas alltid för flera veckor framöver.
Obs: om du fått en anafylaktisk chock tidigare, boka tid till vaccination till din egen hälsocentral eller via sekreteraren på Soites vaccinationscentral tfn 040 804 2821, mån-fre kl. 9–14.
Den tredje vaccindosen kan ges när det gått så lång tid sedan den andra dosen som det förutsätts för patientens ålders- eller riskgrupp.
Informationen om vaccinationsintervallet kontrolleras vid vaccinationsstället. Om det inte gått tillräckligt lång tid sedan den föregående coronavirusvaccinationen kan nästa vaccindos inte ges.
Vid övermäktiga hinder kan en vaccinationstid avbokas via Egenvårdstjänsten eller genom att ringa sekreteraren vid Soites vaccinationscentral, tfn 040 804 2821 mån-fre kl. 9–14.
Föräldrarnas samtycke till vaccination av ett barn
En minderårig kan själv besluta om sin vaccination mot covid-19, om den hälso- och sjukvårdspersonal som vaccinerar anser att barnet på basis av sin ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut om vaccinationen. Ingen exakt åldersgräns för barns självständiga beslut har fastställts, och därför görs bedömningen från fall till fall. När det gäller 5–11-åringar behövs i det i flesta fall vårdnadshavarnas samtycke till vaccinationen.
Om barnet inte själv kan eller vill fatta ett beslut om vaccineringen behövs samtliga vårdnadshavarnas samtycke till att coronavaccinet ges. Vaccinerna är frivilliga och avgiftsfria. Samtycke ges med denna blankett.
Om barnet kommer till vaccinationspunkten endast med en vårdnadshavare ska den frånvarande vårdnadshavaren ha undertecknat blanketten om samtycke. Blanketten om samtycke kan skrivas ut från THL:s webbplats.
Vaccinationsställena
Du kan själv välja till vilket vaccinationsställe du bokar vaccinationen. Vaccinationsställena för över 16 år gamla personer:
- Karleby vaccinationscentral (plats: Halpa-Hallis gamla byggnad, Karlebygatan 7)
- Kannus (plats: seurakuntatalo/församlingshuset, Valtakatu 20)
- Toholampi: (plats: seurakuntakoti/församlingshemmet, Lampintie 7)
- Lestijärvi (plats: Lestijärven terveysasema/Lestijärvi hälsostation, Niemeläntie 3A, 69440 Lestijärvi)
- Kaustby (plats: Pajalan perhekeskus/Pajala familjecenter, Pajalantie 1, Kaustby)
- Vetil (plats: hälsocentralen, Mäntöläntie 2, 69700 Vetil)
- Perho ådals vaccinationscentral (plats: affärscentret Passeli, Kirkkotanhua 1, 69700 Vetil)
- Kronoby (plats: Terjärv hälsostation, Hörbyvägen 8, 68700 Terjärv eller Kronoby hälsostation, Säbråvägen 1, 68500 Kronoby)
- Perho (plats: hälsostationen, Vanhainkodintie 20, 69950 Perho)
- Halso (plats: hälsostationen, Kauppisentie 12, 69510 Halsua)
I det här skedet är det endast möjligt att beställa tid till dessa vaccinationsställen.
Alla tider för den andra vaccinationen som överenskommits till hälsocentralen i Vetil och till Pajala familjecenter i Kaustby flyttas till Passeli. En ändring av vaccinationsställe kräver inga åtgärder av klienten. Den överenskomna vaccinationstiden ändras inte, endast vaccinationsstället ändras.
Observera:
- Kom till vaccination bara om du är frisk.
- Ta med ditt FPA-kort och ta fram det medan du väntar.
- Klä dig så att din överarm går lätt att blotta.
- Använd ansiktsmask och desinficera händerna när du kommer och när du går.
- Håll ett säkerhetsavstånd (2 meter) till andra medan du väntar.
- Bered dig på att stanna vid vaccinationsstället i 15 minuter efter vaccinationen.
Vaccinationen är frivillig och avgiftsfri för alla. Coronavirusvaccinet ger ett effektivt skydd mot coronavirussjukdom och särskilt mot allvarliga former av sjukdomen. Utifrån det man känner till för närvarande skyddar coronavirusvaccinet även mot varianter av coronaviruset (källa: THL).
FPA ersätter resekostnader i samband med coronavaccination 27.3–31.12.2021. Läs mera i FPA:s meddelande.
Varför lönar det sig att ta coronavaccinet?
- Coronavirusvaccinet erbjuder ett effektivt skydd mot coronavirussjukdomens allvarliga former.
- Coronavirusvaccinet skyddar också mot långvariga effekter av covid-19-sjukdom, den s.k. long covid som kan orsaka långvarig trötthet, andnöd, hosta och led- och bröstsmärtor.
- Genom att vaccinera dig kan du utöver dig själv också skydda andra. Coronavaccinet minskar betydligt avsöndring av virus och spridningen av virus från en människa till en annan.
- Riskerna med vaccinet är betydligt mindre än med coronavirussjukdom. Länk: Information om coronavirusvacciner
- Genom vaccineringar kan vi gå mot ett normalare liv och behovet av begränsningar minskar. Varje beslut att låta vaccinera sig har betydelse.
Vaccination efter att man haft coronavirussjukdomen
Coronavirussjukdomen producerar ett likadant immunsvar som en vaccindos. Enligt undersökningar får en person som haft coronavirussjukdomen ett nästan lika gott immunsvar av en vaccindos som en person som inte haft sjukdomen får av två vaccindoser. Om en person som vaccinerats insjuknar i coronavirussjukdomen, stärker sjukdomen det skydd som fåtts genom vaccination på samma sätt som den följande vaccindosen gör hos personer som inte haft sjukdomen.
Man bör dock komma ihåg att mellanrummet mellan en vaccindos och coronavirussjukdom ska vara tillräckligt långt, minst sex veckor, för att smittan ska kunna anses motsvara en vaccindos. Om mellanrummet är längre, uppnås ett bättre immunsvar.
Första dosen efter coronavirussjukdom
THL rekommenderar att personer som haft sjukdomen ges en första vaccindos:
- tidigast 2 månader efter sjukdom om personen fyllt 18 år
- tidigast 4-6 månader efter sjukdom om personen ännu inte fyllt 18 år
Andra dosen efter sjukdom
THL rekommenderar att personer som haft coronavirussjukdomen och fått en vaccindos erbjuds en andra vaccindos som booster. Den andra dosen:
- rekommenderas för personer som fyllt 60 år och för personer som hör till riskgrupper när det har gått 3–4 månader sedan den första vaccindosen eller genomgången sjukdom beroende på vilket som inträffat senast.
- kan erbjudas alla personer som fyllt 18 år när det har gått 4–6 månader sedan den första dosen eller genomgången sjukdom, beroende på vilket som inträffat senast.
Hos personer som haft coronavirussjukdom motsvarar den andra vaccindosen en tredje vaccindos.
En andra dos kan dock ges redan tidigare om det är nödvändigt till exempel på grund av en resa eller av andra vägande skäl. En andra dos kan då ges med det vanliga dosmellanrummet på 6–12 veckor. Det är dock bra att komma ihåg att ett längre mellanrum mellan vaccindoser garanterar ett kvalitativt och kvantitativt bättre skydd.
En tredje dos efter sjukdom
THL rekommenderar personer som fyllt 12 år och har ett kraftigt nedsatt immunförsvar en tredje vaccindos även om personen haft coronavirussjukdomen. En tredje dos rekommenderas för dem 3–4 månader efter den föregående vaccindosen eller efter coronavirussjukdom beroende på vilket som inträffat senast.
Andra personer som haft coronavirussjukdomen och fått två vaccindoser behöver åtminstone tills vidare inte en tredje dos med tanke på skydd.
Också andra personer än personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar kan dock ges en tredje dos om det är nödvändigt på grund av en resa eller av ett annat vägande skäl. Den tredje dosen kan då ges enligt den vanliga tidtabellen för tredje doser.
Mer information på THL:s webbplats (på finska).
Vacciner
Mer information om coronavirusvaccinet och svar på ofta förekommande frågor finns på THL:s webbplats.
mRNA-vaccin (Pfizer och Moderna)
I Soite vaccineras väsentligen friska personer i åldern 12–65 med mRNA-vacciner (Pfizer-BioNTechs Comirnaty-vaccin och Modernas vaccin).
Barn i åldern 5–11 år får BioNTech-Pfizers coronavaccin Comirnaty, av vilket man för barn använder ett preparat som innehåller en mindre dos och som uttryckligen är avsett för denna åldersgrupp.
Institutet för hälsa och välfärd THL har gett som instruktion att under 30-åriga män och pojkar ska tills vidare endast erbjudas BioNTech-Pfizers Comirnaty-coronavirusvaccin. Enligt en nordisk uppföljningsundersökning förekommer hjärtmuskelinflammationer proportionellt mer hos personer som fått Modernas Spikevax-vaccin än hos personer som fått BioNTech-Pfizers Comirnaty-vaccin, och risken för att få hjärtmuskelinflammation efter en vaccination är större hos unga män än hos kvinnor. Enligt undersökningen är hjärtmuskelinflammationer överlag ovanliga hos personer som fått ett coronavirusvaccin. Hjärtmuskelinflammationer förekommer hela tiden också hos personer som inte vaccinerats till följd av olika infektioner. Läs mera i THL:s meddelande.
Över 65 år gamla personer vaccineras i enlighet med rekommendationerna från THL. Institutet för hälsa och välfärd THL drog upp riktlinjen att också 65–69 år gamla personer kan vaccineras med mRNA-vacciner från början av maj om den som ska vaccineras så önskar (läs mera i THL:s meddelande). I Soites område innebär detta att över 65 år gamla personer kan välja om de tar ett mRNA-vaccin (Pfizer-BioNTechs Comirnaty-vaccin eller Modernas vaccin) eller AstraZenecas Vaxzevria-vaccin. Om tidsbokningen görs elektroniskt ska man välja vilket vaccin man vill ha i Egenvårdstjänsten.
Obs! Ett undantag är över 65 år gamla personer som haft en sinustrombos eller som haft ett lågt antal blodplättar, dvs. trombocytopeni förknippat med heparinbehandling (HIT). Dessa personer vaccineras alltid med ett mRNA-vaccin (Pfizer-BioNTechs Comirnaty-vaccin eller Modernas vaccin). Om du haft en såda sjukdom, boka din tid per telefon.
Användningen av AstraZenecas Vaxzevria-vaccin slutar i november 2021 i Finland. Från och med sista veckan i oktober erbjuder man Janssens adenovirusvektorvaccin i stället för AstraZeneca vaccin åt dem som fyllt 65 år i enlighet med den nationella rekommendationen. Vaccinet kan också erbjudas 18–64-åringar som av medicinska skäl inte kan ta ett mRNA-vaccin. Läs mer i meddelandet av Institutet för hälsa och välfärd THL (på finska).
Då Modernas Spikevax ges som tredje dos används endast en halv dos. I sina undersökningar har vaccintillverkaren använt en halv dos som boosterdos och detta har gett ett mycket bra vaccinsvar. Med en mindre dos Spikevax är också sannolikheten för biverkningar mindre.
Också för de personer som fått sina två första vaccindoser med ett kort intervall rekommenderar man i fortsättningen Comirnaty eller en halv dos av Spikevax som tredje dos. När det gäller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar kan man som tredje dos fortfarande ge en hel Spikevax-dos.
Om den som vaccineras inte kan ges ett mRNA-vaccin på grund av allergi, kan man använda AstraZenecas eller Janssens vaccin.
Proteinvaccin (Novavax)
Novavax Nuvaxovid-vaccin används för första och andra vaccindoser för personer som fyllt 18 år. Nuvaxovid-vaccinet rekommenderas i första hand för personer som inte kan ges de mRNA- eller adenovirusvektorvacciner som tagits i bruk tidigare. Vaccinet kan också ges till andra personer som fyllt 18 år som vill ha proteinvaccin i stället för andra vaccinpreparat. Nuvaxovid-vaccinet lämpar sig för nästan alla vuxna. Till exempel en tidigare coronavirussjukdom hindrar inte vaccination.
En grundläggande vaccinationsserie består av två doser. Det rekommenderade doseringsintervallet är 6–12 veckor. Den tredje dosen ges med något annat vaccin 3–4 månader efter den andra dosen. Nuvaxovid-vaccinet ges tills vidare inte som tredje eller fjärde dos förutom i undantagsfall.
Det finns en begränsad mängd Nuvaxovid-vaccin tillgängligt och endast med tidsbokning. Tidsbokning per telefon på numret 06 828 7488. Telefontid mån-tors kl. 9–15 och fre kl. 9–14.
Eventuella biverkningar
Alla vacciner kan ge biverkningar på samma sätt som alla andra mediciner. Vid eventuella biverkningar kan du vid behov ringa Soites jourhjälpsnummer 116 117. De flesta vaccinbiverkningar är lindriga och övergående. Det vanligaste är att det förekommer lokala symtom vid injektionsstället, t.ex. smärta, rodnad, en värmekänsla eller svullnad. Mycket vanliga är också övergående allmänna symtom som till exempel feberreaktioner, muskelvärk, huvudvärk, trötthet, irritation, illamående och frossa. Mer information finns på både THL:s och på FIMEA:s webbplats.
Man bör sköta om coronasäkerheten också efter vaccination — användning av mask fortsätter
Efter vaccinationen är det fortfarande viktigt att hålla säkerhetsavstånd, se till hand- och hosthygienen, använda ansiktsmask när ett tillräckligt avstånd inte kan hållas, låta testa sig vid symtom och även följa andra anvisningar för att bekämpa coronaviruset.
Det här är nödvändigt, för vi har ännu inte tillräcklig kunskap om hur bra vaccinerna hindrar smitta. Anvisningarna ändras i takt med att vi får mer kunskap, men tills vidare är rekommendationerna enligt försiktighetsprincipen desamma för dem som fått vaccin och dem som ännu inte har vaccinationsskyddet.
Efter att vaccinationerna inletts räcker det ännu länge innan immunitetsskydd mot sjukdomen har uppnåtts på befolkningsnivå och epidemin har avvärjts.
Länk: Smitta och skydd – coronaviruset (THL)
Genom att iaktta god handhygien samt hosta och snyta sig rätt bidrar alla till att bekämpa både covid-19 och andra smittsamma sjukdomar. Därför är det viktigt att alltid komma ihåg hygienanvisningarna.
Vaccinationsintyg
EU:s coronavaccinationsintyg finns nu tillgängligt i Mina Kanta-tjänsten. De två andra EU-coronaintygen, dvs. intyget om testresultat och intyget om tillfrisknande, kommer att finnas i Mina Kanta-tjänsten från och med den 14 juli. Det tidigare nationella vaccinationsintyget i Finland togs samtidigt ur bruk, och det lönar sig att byta ut det nationella vaccinationsintyget som man sparat i telefonen eller skrivit ut på papper mot EU:s coronavaccinationsintyg. I Mina Kanta-tjänsten byts det nationella vaccinationsintyget automatiskt till EU:s vaccinationsintyg.
Det förekommer regionala variationer i överföringen av vaccinationsuppgifter till Kanta-tjänsterna. På grund av detta syns vaccinationsintygen ännu inte för alla vaccinerade personer. Ett vaccinationsintyg fås vid behov också på papper från hälso- och sjukvården.
EU:s coronavaccinationsintyg innehåller uppgifter om de coronavaccinationer en person har fått, t.ex. vilket vaccin som getts, datum för när det senaste vaccinet getts och antalet givna vaccindoser. Intyget fås redan för den första vaccinationen.
EU:s coronavaccinationsintyg kan visas upp från en mobil apparat eller skrivas ut på papper. I EU:s coronavaccinationsintyg finns uppgifterna på finska, svenska och engelska. Intyget är avgiftsfritt.
Mera information i THL:s meddelande.